Kmetija Dovč
 

Kmetija Dovč

Kmetija Dovč se nahaja v Savljah. Savlje ležijo na severu med Klečami in Ježico. V križišču Saveljske ceste in ulice Savlje je urejeno obračališče mestne avtobusne linije št. 14 takoj čez Saveljsko cesto pa lahko ugledate kmetijo Dovč ter prodajalno zelenjave "Zelenjavni Svet".

Kmetija

Savlje se v virih pojavijo prvič leta 1282 kot Sevlach, kar je nemški zapis imena v Savljah.Izmed vseh vasi Ljubljanskega Posavja, so bile Savlje omenjene prve.
Skozi celotno zgodovino je bila vas kmečka. Še v stari Jugoslaviji sta bili vasi Savlje in Kleče pretežno kmečki, lepi z veliko gruntarskih in nekaj večjih kmetij, ki so bile skrbno urejene in vodene. Vasi sta bili strnjeni, z lepo lego, kar sta ohranili še danes.
Domača Kmetija
V mesecu juniju je v Savljah tradicionalno organizirano štehvanje, katerega si ogledajo tudi prebivalci okoliških vasi.

 

 

Savlje in Kmetija Dovč
Potrebno se je zavedati, da v zadnjih petnajstih letih kmetijstvo, ki je bilo skozi celotno zgodovino zaščitni znak vasi, močno upada. Danes je kmetov le še nekaj, za njihovo večjo prepoznavnost pa je poskrbel tudi projekt Pot dobrot v katerega je vključena tudi kmetija Dovč.
S tradicionalno pridelavo zelenjave skrbimo, da je naš pridelek zdrav ter v naši prodajalni in na tržnici postrežen popolnoma svež!

Prepričajte se sami!